Syleksikon

Bli kjent med viktige sybegrep og syteknikker

snittmønster

Et snittmønster er en type sjablong for å kunne klippe ut deler for et syprosjekt. De fleste snittmønstre er trykt på papir. Så klipper man ut snittmønsterdelene og legger disse på stoffet. Deretter klipper man rundt snittmønsterdelene.

Noen typer snittmønstre (som dette på bildet) må først tegnes av.


Sammen med snittmønsteret følger det vanligvis med en syveiledning. I syveiledningen blir det forklart hvordan du syr sammen delene du har klipt ut.

klippeskjema

Et klippeskjema er en tegning som viser hvordan man skal legge snittmønsterdeler på et stoff før stoffdelene klippes ut.

 Et klippeskjema kan også være en tegning som viser hvordan man tegner opp deler direkte på et stoff.

legge stoffet rette mot rette

Ofte trenger man to like, men speilvendte deler (f.eks. to ermer). Disse delene klippes ut samtidig ved å legge stoffet dobbelt før man legger på snittmønsterdelen.

klippe mot fold

Mange snittmønstre har to symmetriske sider. Da er det ganske vanlig at man kun har en halv snittmønsterdel. Når det står at mønsteret skal legges (klippes) mot fold (brett) skal du legge mønsterdelen langs kanten til et foldet stoff. 

mønsterretning

Noen ganger har et stoff en mønsterretning. Det vil si at stoffet kun ligger riktig en vei. Dette må man ta hensyn til når man klipper ut stoffdeler. Ofte må man kjøpe litt ekstra stoff.

 

rette vrange

Rettsiden til et stoff er den "pene" siden, eller siden med trykk på, Vrangsiden er stoffets bakside, eller siden uten trykk. Å legge rette mot rette betyr at man legger to stoffer med rettsidene mot hverandre. Å legge vrange mot vrange betyr at man legger to stoffer med vrangsidene mot hverandre.

symaskin

For å sy sammen stoffer bruker man rettsøm
En vanlig stinglengde er 2,5-3.

sømmonn

Sømmonnet (eller sømrommet) er avstanden fra stoffkanten til sømmen. 

Mønstrene til Sewsanne har 1 cm med sømmonn inkludert. Det betyr at stoffdelene klippes ut akkurat like store som snittmønsterdelene.

stryke sømmonnet fra hverandre

Hvis du blir bedt om å stryke sømmonnet fra hverandre folder du stoffkantene til hver side og går over med strykejernet.

sikksakk

Stoffkanter må overkastes (sikres) slik at de ikke frynser ut ved vask. Dette gjør du enklest med en sikksakk-søm som sys helt ytterst på stoffkanten. Alternativt kan du også overkaste stoffkanter med en overlockmaskin.

overlockmaskin

En overlockmaskin syr sammen, overkaster, og renklipper kanter i en omgang. Selv om en overlockmaskin er veldig praktisk erstatter den ikke den vanlige symaskinen.

feste sømmen

For å unngå at sømmer åpner seg må du feste sømmene. Dette gjør du enklest ved å sy 2-3 sting fram- og tilbake i begynnelsen og slutten av hver søm.

Noen symaskiner har automatisk festing av sømmer.

stikning

En stikning er en forsterkings- eller dekorasjonssøm ved siden av en annen søm eller langs en foldet stoffkant.

stikke ned sømmonnet

Å stikke ned sømmonnet betyr at man folder sømmonnet til en side og syr det fast med en stikning.

sy igjen for hånd stigesøm

Stigesøm er en håndsøm som er velegnet til å sy igjen vrengeåpninger.

vrengeåpning

Å vrenge gjør du, når du syr to stoffbiter sammen og så snur stoffdelene slik at innsiden blir utsiden. Til dette trenger man en vrengeåpning.

skråklippe hjørner

Hvis du skal vrenge noe med hjørner må du først skråklippe hjørner. Det betyr at du klipper bort en del av sømmonnet på skrått.

klippe hakk

Hvis du skal vrenge noe med en bue må du først klippe bort små trekanter fra sømmonnet. Dette kalles også å klippe hakk.

sy hjørne

Slik syr du et hjørne: Sy fram til hjørnet, sett symaskinsnålen ned i stoffet, løft syfoten litt, snu stoffet, senk syfoten og fortsett å sy.

sy bue

Slik syr du en bue: Sy 2-3 sting, sett symaskinsnålen ned i stoffet, løft sømfoten litt, snu stoffet til det ligger riktig, senk ned sømfoten, fortstett å sy. Gjenta dette til du har sydd hele buen.

sy fast knapp med symaskin

Slik syr du fast en knapp med symaskin. Senk eller dekk transportøren. Fjern syfoten, innstill sikksakk i riktig bredde. Sy fast knappen. Innstill rettsøm og sy noen festesting gjennom ett av hullene i knappen. 

overtråd undertråd

Sømmen lages ved at to tråder tvinnes om hverandre. Overtråden (nåletråden) kommer fra trådsnellen og legger seg på stoffets overside. Undertråden spoles av fra undertrådspolen, og den legger seg på stoffets underside.

trådspenning

For å få en sterk og fin søm må symaskinens trådspenning være innstilt riktig. Les i bruksanvisningen hvordan man gjør dette. 

rynketråder

Å lage folder med hjelp av rynketråder er en teknikk som brukes for å få små, regelmessige folder. Man syr to parallelle sømmer ved siden av hverandre. Øvre trådspenning er redusert. Etterpå kan man dra i rynketrådene (undertrådene) for å få foldet stoffet.

trådrett

Vevde stoffer har to kanter som kalles jarekanter eller jaren. Hvis du ser en lang pil på ett  snittmønster skal denne hjelpe deg å plassere mønsteret riktig på stoffet. Pilen skal være parallelt til jaren. Da blir delen klipt ut trådrett

stretchstoff jersey

Det skilles blant annet mellom vevde stoffer (f.eks. dongeri), strikkete stoffer (f.eks. jersey, som på bildet) og stoffer som er laget av sammenfiltrete fibre/vlies (f. eks. filt).

 Det er viktig at du bruker stofftypen som blir anbefalt i syveiledningen.

Vlieseline

Det er vanlig å bruke forskjellige typer stabilisering når man syr. For å gi litt ekstra volum bruker man volumvlies (dukvatt). For å avstive og forsterke stoffer bruker man strykevlies eller strykeinnlegg (Vlieseline). 

 

stoffbredde

I syveiledninger står det hvor mye stoff du trenger. Det vanligste er at stoffer enten har en stoffbredde på 140 cm (bekledingsstoffer og stoffer fra Europa), 110 cm (quiltestoffer og stoffer utenfra Europa). Strykeinnlegg har ofte en bredde på 90 cm. 

Hvis du bruker en annen stoffbredde enn angitt i syveiledningen må du tilpasse stoffmengden.

forvaske stoff

Stoffer som er laget av naturfibre kan krympe veldig mye i første vask, Derfor kan det være lurt å vaske stoffene på forhånd. Med dette får du også vasket ut overskuddsfarge og kjemikalier.

Stabiliseringsstoffer, hobbyfilt og bånd forvaskes ikke.

sytape wonder tape

Dobbelsidig sytape/Wonder Tape er veldig praktisk for å fiksere stoffer midlertidig. Tapen klistrer seg ikke fast på symaskinnålen, og den forsvinner i første vask.
Wonder Tape gjør det også enklere å sy inn glidelåser.

løftebrikke

En løftebrikke er en praktisk duppeditt som blant annet kan brukes til å løfte sømfoten på samme høyede som en høy stoffkant.

glidelåsfot

En glidelåsfot gjør at man kan sy nær en glidelåsspiral eller en tittekant. Se i bruksanvisningen hvordan glidelåsfoten festes på din maskin.

syleksikon

Savner du et begrep i syleksikonet? Ta kontakt så prøver vi å hjelpe deg videre.